Ιστορία

Έχουμε μεγάλη Ιστορία

Ο Αθλητικός Σύλλογος Αναγέννηση (ΑΣΑ) είναι αθλητικό σωματείο που ιδρύθηκε στις 16 Οκτωβρίου 1904. Η επικύρωση του καταστατικού της Αναγέννησης υπογράφτηκε από τον Κωνσταντίνο Διάδοχο και τον τότε υπουργό Εσωτερικών Ν. Θεοτόκη στις 16 Οκτωβρίου 1904. ο Α.Σ. Αναγέννηση υποστηρίζει ακαδημίες και ημι-επαγγελματική ομάδα ποδοσφαίρου. Η ομάδα ποδοσφαίρου συμμετέχει στο πρωτάθλημα της Γ΄Εθνικής 2012-13 και αγωνίζεται στο Δημοτικό Στάδιο Καρδίτσας 4.600 θέσεων.

01.jpg

Ιστορία

Έναν από τους αρχαιότερους αθλητικούς συλλόγους στην ελληνική επικράτεια, αποτελεί ο "Αθλητικός Σύλλογος Αναγέννησις", όπως ήταν η ονομασία του συλλόγου, που ιδρύθηκε το έτος 1904. Οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Ελλάδα το 1896 και οι μετέπειτα εξελίξεις, ωρίμασαν τις συνθήκες για την δημιουργία ενός αθλητικού συλλόγου στην Καρδίτσα.

Ο "Λαϊκός Αθλητικός Σύλλογος η Αθηνά", αποτέλεσε τον προπομπό για την ίδρυση της Αναγέννησης το 1904. Ο σύλλογος, συμμετείχε σε αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, με δραστηριότητα σε διάφορα αθλήματα και όχι μόνο στο ποδόσφαιρο, ενώ διέθετε ιδιόκτητο γυμναστήριο, στο χώρο που σήμερα βρίσκεται το Άλσος του Παυσιλίπου και το 1ο Ενιαίο Λύκειο Καρδίτσας, από το 1905 έως το 1948, έτος κατά το οποίο ο Σύλλογος συμφώνησε με το Δήμο Καρδίτσας για τη δωρεάν παραχώρησή του με αντάλλαγμα το σημερινό Δημοτικό Στάδιο. Τελικά το στάδιο πέρασε στην ιδιοκτησία του Κράτους και η Αναγέννηση απώλεσε τη μοναδική ιδιοκτησία που διέθετε.

Από τις 24 Αυγούστου 2012, οπότε και επικυρώθηκε από το Δ.Σ. του Δήμου Καρδίτσας, η Αναγέννηση διαθέτει ιδιόκτητο χώρο 28,6 στρεμμάτων στο Σταυρό Καρδίτσας για τη λειτουργία του εκεί χώρου ως προπονητικού κέντρου για την ποδοσφαιρική ομάδα, καθώς και για τις ακαδημίες.

 

 

Οι ιδρυτές

Ιδρυτές του συλλόγου ήταν εξέχουσες προσωπικότητες της εποχής, που αποτέλεσαν και το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο του σωματείου: Πρόεδρος: Καραθάνος Ηρακλής, έμπορος.Γεν. Γραμματέας: Σαμαρόπουλος Γεώργιος, αγροτοκαλλιεργητής και δημοσιογράφος αργότερα Μέλη: Παλαμιώτης Αθανάσιος, έμπορος, Χριστούλας Περικλής, νομικός και βουλευτής επαρχίας Καρδίτσας αργότερα, Παρθένης Άγγελος, αθλητής σφαιροβολίας. Κόφφας Γεώργιος, τραπεζίτης. Σαμαράκης Κων/νος, θείος του λογοτέχνη Αντώνη Σαμαράκη.

 

 

Τα πρώτα χρόνια (1904-1950)

Από την αρχή της ιδρύσεως του Συλλόγου διέθετε τμήμα κλασσικού αθλητισμού ιδιαίτερα δραστήριο από το οποίο ανεδείχθη ο μετέπειτα αθλητής του Παναθηναϊκού στο άλμα εις τριπλούν και Βαλκανιονίκης Ιωάννης Παλαμιώτης, ο οποίος όσο ήταν στην Αναγέννηση αγωνιζόταν ως αμυντικός ποδοσφαιριστής. Οι δραστηριότητες του τμήματος κλασσικού αθλητισμού μειώθηκαν σημαντικά μεταπολεμικά και τελικώς τερματίστηκαν. [1]

Τμήμα ποδοσφαίρου προϋπήρχε ανεπίσημα, όμως ιδρύθηκε το 1924 και το έτος 1925 τραβήχτηκε η πρώτη φωτογραφία της ποδοσφαιρικής ομάδας.

Το έτος 1905 η ομάδα απέκτησε δικό της ιδιόκτητο γυμναστήριο στον χώρο που σήμερα βρίσκεται το πάρκο Παυσίλυπου της Καρδίτσας. Το γεγονός αυτό βοήθησε ιδιαίτερα την προώθηση του αθλητισμού και ιδιαίτερα το ποδόσφαιρο που από τότε και ύστερα άρχισε να οργανώνεται καλύτερα. [2]

Το 1929 ιδρύεται η Ε.Π.Σ. Θεσσαλίας και η Αναγέννησις λαμβάνει μέρος στο πρώτο επίσημο Θεσσαλικό πρωτάθλημα, που διεξαγόταν σε τρεις (3) ομίλους, (1ος όμιλος: Βόλος, 2ος: Λάρισα, 3ος: Καρδίτσα - Τρίκαλα). Δυστυχώς δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για την πορεία της ομάδας στα πρώτα χρόνια της διεξαγωγής των πρωταθλημάτων Θεσσαλίας. Σύμφωνα πάντως με πηγές της εποχής η Αναγέννησις κυριαρχούσε στο πρωτάθλημα Δυτικής Θεσσαλίας.

Την περίοδο 1940-1944 κάθε δραστηριότητα του Συλλόγου όπως και κάθε αθλητικού φορέα στην Ελλάδα τερματίστηκε λόγω της Γερμανικής Κατοχής.

Το 1949 το ιδιόκτητο γυμναστήριο της Αναγέννησης παραχωρήθηκε στο Δήμο Καρδίτσας με αντάλλαγμα την έκταση όπου βρίσκεται σήμερα το Δημοτικό Στάδιο, το οποίο αργότερα πέρασε επίσης στην κυριότητα του Δήμου. [3]

Έως την καθιέρωση της ενιαίας Β’ Εθνικής (1950-1962)

Στη δωδεκαετία αυτή η Αναγέννηση είχε ισχυρή ποδοσφαιρική ομάδα και κατέκτησε 4 πρωταθλήματα Δυτικής Θεσσαλίας (1953 [4], 1954 [5], 1955, 1956[6]) παρόλο τον αυξημένο ανταγωνισμό των ανερχόμενων ισχυρών Τρικαλινών ομάδων στον όμιλο (Αχιλλέας, ΑΕΤ).

Μεγαλύτερη επιτυχία δε σημειώθηκε την περίοδο 1961-62, οπότε και το Θεσσαλικό Πρωτάθλημα προκειμένου να ισχυροποιηθεί εν όψει της συγκρότησης ενιαίας Β’ Εθνικής Κατηγορίας, διεξήχθη σε ένα όμιλο με τη συμμετοχή όλων των Θεσσαλικών ομάδων, γεγονός που αποτελούσε αίτημα των Δυτικο-Θεσσαλικών ομάδων ήδη από πολλά χρόνια πριν. [7] Τη χρονιά εκείνη λοιπόν οι "κιτρινόμαυροι" αναδεικνύονται πρωταθλητές Θεσσαλίας στις 17 Δεκεμβρίου 1961. [8]

Επρεπε βάση των όσων ίσχυαν να ανέβουν στην Α' Εθνική Κατηγορία, αλλά δυστυχώς γι' αυτούς εκείνη ακριβώς τη χρονιά επήλθε η αναδιάρθρωση και η δημιουργία της Β' Εθνικής!

02.jpg

Πρώιμα χρόνια της Β’ Εθνικής(1962-1969)

Έτσι η Αναγέννηση το 1962 μετείχε στο Δ’ Όμιλο της τότε Β’ Εθνικής. Η Καρδιτσιώτικη ομάδα όμως δεν κατάφερε να επιτύχει την παραμονή της, καθώς τερμάτισε 7η σε σύνολο 8 ομάδων. Οι ανακατατάξεις όμως του νέου πρωταθλήματος έδωσαν την ευκαιρία στην Αναγέννηση να συνεχίσει την πορεία της στη Β’ Εθνική[9]

Την επόμενη χρονιά (1962-63) λοιπόν ξανασυμμετέχει στον Δ’ Όμιλο της Β’ Εθνικής, όμως για ακόμα μια χρονιά φάνηκε κατώτερη των περιστάσεων και τερμάτισε στην 13η θέση σε σύνολο 15 ομάδων, κι έτσι ο υποβιβασμός στο τοπικό πρωτάθλημα ήταν αναπόφευκτος. [10]

Την περίοδο 1963-64 αγωνίζεται στο Θεσσαλικό πρωτάθλημα το οποίο κατακτά για ακόμα μια φορά, και κερδίζει ξανά την άνοδο στη Β’ Εθνική Κατηγορία.

Αυτή τη φορά θα καταφέρει να παραμείνει στην κατηγορία για τρεις αγωνιστικές περιόδους (1964-67), και στη συνέχεια υποβιβάζεται για πρώτη φορά στο Περιφερειακό Πρωτάθλημα (προάγγελος της Γ’ Εθνικής Κατηγορίας), όπου συμμετέχει για δύο χρονιές 1967-68 και το 1968-69 όταν και τερματίζει 1η στον όμιλο, κατακτώντας το πρωτάθλημα.

03.jpg

Η χρυσή Δεκαετία του 70’ (1969-1980)

Στη συνέχεια η Αναγέννηση αγωνίστηκε στη Β’ Εθνική Κατηγορία για 11 συνεχόμενες αγωνιστικές περιόδους, γεγονός που αποτελεί ιστορική επίδοση για το σύλλογο.

Δεν είναι μόνο σημαντική η μακρόχρονη παρουσία της στην δεύτερη τη τάξει εθνική κατηγορία, όσο το γεγονός, πως τη δεκαετία αυτή η Αναγέννηση άγγιξε τρεις φορές το «όνειρο», την άνοδο δηλαδή στην Α’ Εθνική. Δυστυχώς όμως και τις τρεις φορές κατέληξε 2η (1972-73, πίσω από την πρώτη ΑΕΛ & 1974-75, πίσω από τον πρώτο Απόλλωνα Σμύρνης), ή 3η (1978-79, πίσω από την πρώτη Δόξα και τον δεύτερο Ολυμπιακό Β.).

Ήταν η περίοδος όπου η Αναγέννηση διέθετε ίσως την καλύτερη ομάδα όλων των εποχών. Κύρια αιτία που η ομάδα δεν κατάφερε καμία χρονιά να ανέβει στην Α’ Εθνική ήταν το γεγονός πως δεν ακολούθησε το μοντέλο των συγχωνεύσεων, όπως οι ομάδες άλλων πόλεων, και διατήρησε τον αγωνιστικό ανταγωνισμό με την ετέρα Καρδιτσιώτικη ομάδα στη Β’ Εθνική, τον ΑΟΚ.

Με μόνιμοι ενδεκάδα για 10 χρόνια περίπου.

Δωδεκαετία μετριότητας (1980-1992)

Σε 12 αγωνιστικές περιόδους από το 1980 έως το 1992 η Αναγέννηση δεν κατάφερε να δημιουργήσει αξιόλογο σύνολο, κι έτσι με εξαίρεση την περίοδο 1981-82 που έπαιξε στη Β’ Εθνική, τις υπόλοιπες 10 περιόδους έπαιζε στην Γ’ Εθνική, ενώ στο τέλος επήλθε για πρώτη φορά στην ιστορία της ομάδας ο υποβιβασμός στη Δ’ Εθνική (1991-92), όπου όμως κατάφερε να ξεκολλήσει γρήγορα, κατακτώντας αμέσως το πρωτάθλημα και ξεκινώντας μια αγωνιστική αντεπίθεση.

Εξαίρεση στην μετριότητα αποτέλεσε η κατάκτηση του Κυπέλλου Ερασιτεχνών Ελλάδος, στις 5 Ιουλίου 1981, νικώντας τον Πανηλειακό με 1-0 (με γκολ του Σάκη Τσιώλη στο 55’) στο γήπεδο του Ταύρου της Αθήνας. [11]

04.jpg

Η αγωνιστική ανάκαμψη (1992-1994)

Την επόμενη χρονιά (1992-93) η Αναγέννηση θα κατακτήσει το πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής και μια νέα γενιά Αναγεννησιωτών θα δημιουργηθεί, καθώς είναι τα χρόνια όπου αρχίζει η δράση της Θύρας-3 που ακολουθεί την ομάδα έως και σήμερα.

Την επόμενη περίοδο (1993-94) αγωνιζόμενη στη Β’ Εθνική, θα έρθει το αποκορύφωμα με την μεγάλη προσπάθεια του συλλόγου να ανέβει στην Α’ Εθνική, που είναι και η τελευταία πρωταγωνιστική περίοδος της ομάδας σε υψηλό επίπεδο. Έτσι η έως τότε ερασιτεχνική ομάδα ποδοσφαίρου, μετατράπηκε για πρώτη στην 89χρονη τότε ιστορία της σε Ποδοσφαιρική Ανώνυμη Εταιρία (ΠΑΕ) την περίοδο 1993-94 επί διοικήσεως Κων/νου Ζάρρα.

Η ομάδα αναδείχθηκε άτυπα σε «πρωταθλήτρια χειμώνα» στο πρωτάθλημα, και όλος ο κόσμος της Καρδίτσας είχε ενθουσιαστεί με την πορεία της Αναγέννησης, και το στάδιο της πόλης σε κάθε αγώνα της ομάδας γέμιζε ασφυκτικά. Δυστυχώς όμως στον β’ γύρο του πρωταθλήματος, η αγωνιστική εικόνα ξεφούσκωσε, και η Αναγέννηση κατάφερε να τερματίσει 6η στο πρωτάθλημα, χάνοντας έτσι την πολυπόθητη άνοδο.

Μεταξύ Β’ και Γ’ Εθνικής (1994-2000)

Τα επόμενα 6 χρόνια η Αναγέννηση θα αγωνιστεί 5 περιόδους στη Β’ Εθνική, ενώ ενδιάμεσα θα πέσει στη Γ’ (1996-97) από την οποία όμως επανήλθε αμέσως κατακτώντας για άλλη μια φορά το πρωτάθλημα.

Πέτρινα Χρόνια (2000-2004)

Την περίοδο 1999-00 η Αναγέννηση υποβιβάστηκε ξανά από τη Β’ στη Γ’ Εθνική, από την οποία τερματίζοντας στην 15η θέση, έπεσε για μια ακόμη φορά στην ιστορία της στη Δ’.

Στο Περιφερειακό Πρωτάθλημα θα μείνει για τρεις συνεχόμενες αγωνιστικές περιόδους, ώσπου την περίοδο 2003-04 παρόλο που έχασε το καλοκαίρι στο μπαράζ ανόδου με αντίπαλο το Κερατσίνι (είχε τερματίσει 2η στον 4ο όμιλο της Δ’ Εθνικής κι έτσι η άνοδος θα κρινόταν με αγώνα μπαράζ με τον 2ο του 7ου ομίλου), ωστόσο η αναδιάρθρωση των Εθνικών Κατηγοριών εκείνο το καλοκαίρι, επέτρεψε σε όλες τις 2ες ομάδες της Δ’ Εθνικής, ακόμα κι αυτές που έχασαν στους αγώνες μπαράζ, να έχουν μια θέση στη Γ’ Εθνική της επόμενης περιόδου.

Η Επιστροφή στη Β’ Εθνική (2004-2011)

Έτσι την περίοδο 2004-05 η Αναγέννηση συμμετείχε στον Βόρειο Όμιλο της Γ’ Εθνικής ξανά και μπόρεσε τον Οκτώβριο του 2004 να γιορτάσει τα 100 χρόνια από την ίδρυσή της με καλύτερη προοπτική για το μέλλον.

Έως την περίοδο 2006-07 η ΑΣΑ συμμετείχε στη Γ’ Εθνική, καταφέρνοντας δύσκολα να παραμείνει στην κατηγορία, ώσπου το 2007-08, όπου με μια αγωνιστική αντεπίθεση διαρκείας, στον β’ γύρο του πρωταθλήματος κατάφερε να τερματίσει 2η στον όμιλο, και να μπορέσει να διεκδικήσει την άνοδο στη Β’ Εθνική μετά από 8 χρόνια, μέσω αγώνα μπαράζ με την 2η ομάδα του Νοτίου Ομίλου της Γ’ Εθνικής. Έτσι στις 14 Ιουνίου 2008 στο γήπεδο της Ριζούπολης η Αναγέννηση νίκησε με 2-0 (δύο γκολ του Σωκράτη Μπουντούρη) την ομάδα της Ηλιούπολης, και πήρε το εισιτήριο που την οδήγησε την επόμενη χρονιά στη Β’ Εθνική Κατηγορία.

Έτσι η Αναγέννηση από το 2008 έως και το 2011 αγωνίστηκε στη Β’ Εθνική, οπότε και υποβιβάστηκε βαθμολογικά και εξωαγωνιστικά (για χρήση πλαστής Ασφαλιστικής Ενημερότητας) στη Γ' Εθνική. Εξ'αιτίας των χρεών όμως που κουβαλούσε η ΠΑΕ, η διοίκηση της ομάδας αποφάσισε την συμμετοχή του ποδοσφαιρικού συλλόγου στο ερασιτεχνικό πρωτάθλημα της Δ' Εθνικής Κατηγορίας.

Μια ομάδα φιλάθλων μπήκε μπροστά απο τον Οκτώβριο του 2011 και δημιουργησε όλες τις προϋποθέσεις ώστε ο σύλλογος να επανακτήσει την υγεία του και να πορευτεί βασιζόμενος στις δυνάμεις του.

 Και πράγματι τ' αποτελέσματα που προήλθαν απο έναν πρωτοποριακό τρόπο διοίκησης ήταν καταπληκτικά και προκάλεσαν τον πανελλήνιο θαυμασμό.

 Η Αναγέννηση επέστρεψε μέσα σε δύο χρόνια στη football league και κατέγραψε μια καταπληκτική χρονιά τερματίζοντας στην 5η θέση και χάνοντας στις λεπτομέρεις την είσοδο στα πλεϊ οφ της ανόδου!

 Ο τρόπος διοίκησης συνεχίζει να είναι ο ίδιος και τ' αποτελέσματα είναι θεαματικά όχι μόνο σε αγωνιστικό επίπεδο αλλά και στην οργάνωση με την ομάδα Νέων, τις Ακαδημίες και πλέον και την δημιουργία μιας νέας ερασιτεχνικής ομάδας την "ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ 2014".

 Στις μεγάλες διακρίσεις αυτής της περιόδου η κατάκτηση του πρωταθλήματος του 2ου ομίλου της football league απο την ομάδα Νέων.

Σημαντικές Στιγμές

Στις 5 Ιουλίου του 1981 κατέκτησε το Κύπελλο Ερασιτεχνών Ελλάδος νικώντας με σκορ 1-0 τον Πανηλειακό στο γήπεδο του Ταύρου.

Από τις πιο σημαντικές στιγμές του συλλόγου είναι η επιτυχία τη χρονιά 1972-73 όπου τερμάτισε 2η στον 2ο όμιλο της Β’ Εθνικής όμως δεν ανέβηκε στην Α' Εθνική καθώς τότε την άνοδο κέρδιζε ο πρωταθλητής του κάθε ένα από τους τρεις ομίλους.

Επίσης το 1974-75 όπου τερμάτισε ξανά 2η θέση του 2ου ομίλου στη Β’ Εθνική σε ισοβαθμία με την Προοδευτική. Και πάλι όμως η άνοδος δεν ήρθε για τους ίδιους λόγους με τη χρονιά 1972-73.

Τέλος η ομάδα ξανά πρωταγωνίστησε στην ενιαία πια Β’ Εθνική την περίοδο 1993-94 όπου και πάλι έχασε την άνοδο στις λεπτομέρειες και παρόλο που την περίοδο εκείνη ανέβαιναν τρεις ομάδες από τη Β' στην Α' Εθνική και που το Δεκέμβριο η Αναγέννηση πήρε το άτυπο χρίσμα του Πρωταθλητή Χειμώνα εντούτοις στο τέλος κατάφερε να τερματίσει στην 6η θέση και να χάσει για μια ακόμα φορά την άνοδο.

Διεθνή Φιλικά Παιχνίδια

Η Αναγέννηση έχει αγωνιστεί στα πλαίσια φιλικών αγώνων και με ομάδες του εξωτερικού μερικές από αυτές είναι η Ακαντεμικ Σόφιας (Akademik Sofia), η ΤΣΣΚΑ Σόφιας η Ραπίντ Βουκουρεστίου και η Εθνική νέων Ρουμανίας.

Συμμετοχές στα Πρωταθλήματα

Τίτλοι

  • 1961-62 - Πρωταθλητής Θεσσαλίας
  • 1963-64 - Πρωταθλητής Θεσσαλίας
  • 1968-69 - Πρωταθλητής Γ' Εθνικής (*Με την τότε ονομασία: Περιφερειακό Τουρνουά)
  • 1980-81 - Κυπελλούχος Ερασιτεχνών Ελλάδος
  • 1991-92 - Πρωταθλητής Δ΄Εθνικής
  • 1992-93 - Πρωταθλητής Γ΄Εθνικής
  • 1996-97 - Πρωταθλητής Γ΄Εθνικής
  • 2011-12 - Πρωταθλητής Δ΄Εθνικής
  • 2013-2015: Πρωταθλήτρια στη football leauge (2ος ομιλος) στο πρωτάθλημα Νέων.

Φίλαθλοι

Η Αναγέννηση είναι μια λαοφιλής ομάδα. Tον Ιούνιο του 2009 ιδρύεται και η ΛΕ.Φ.Α.Κ. 1904 ΚΑΝΑΡΙΑΙστοσελίδα ΛΕ.Φ.Α.Κ.. Δύο μήνες μετά ιδρύθηκε και ο Σ.Φ. Αναγέννησης Καρδίτσας "Αγία Παρασκευή Fans"Ιστοσελίδα "Αγία Παρασκευή Fans", στη συνοικία Αγίας Παρασκευής. Επίσης η Αναγέννηση έχει και στην Αθήνα σύνδεσμο ATHENS CLUB ASA KARDITSA Ιστοσελίδα ATHENS CLUB ASA .Την περίοδο 93-94 ηταν η πρώτη ομάδα σε μέσο όρο εισιτηρίων στο πρωτάθλημα της Β' Εθνικής και 5η σε όλες της κατηγορίες. Έχει συγκεντρώσει 12.000 φιλάθλους με Ολυμπιακό για το κύπελλο, 10.000 με Ιωνικό για αγώνα Β' εθνικής ενώ οι φίλαθλοι της είναι γνωστοί για τις πολυπληθείς εκδρομές τους όπως στο Καραΐσκάκη (4.000), στον Βόλο με τον Κολινδρό (7.000) και στη Ριζούπολη στο μπαράζ ανόδου από Γ' εθνική σε Β' εθνική τον Ιούνιο 2008 (4000).

Η Αναγέννηση διαθέτει τους πιο παλιούς και ίσως πιο πιστούς φιλάθλους στη Θεσσαλία καθώς είναι η μοναδική ομάδα που πορεύεται χωρίς καμμία συγχώνευση και αδιάλειπτα μέσα στο χρόνο. 

asa-logo.png

Social Media

Facebook | Instagram | Facebook-basket | Facebook-voley

Επικοινωνία

Email :
Τηλέφωνο: 2441070174 - FAX 2441070175
Διεύθυνση: Πλατεία Ελευθερίας (κεντρική Πλατεία) - 5ος οροφος
Πόλη: Καρδίτσα
ΤΚ : 43100

Search